Blootstelling aan 10 veelvoorkomende milieutoxines verminderen

Milieutoxines, of chemische verontreinigende stoffen, zijn chemicaliën die in het milieu worden aangetroffen als gevolg van natuurlijke processen of vervuiling als gevolg van gefabriceerde producten en processen. Soms worden ze omgevingschemicaliën genoemd, omdat ze pas giftig zijn als ze bepaalde niveaus in het lichaam bereiken en normale biologische processen gaan beïnvloeden.

Er zijn honderden chemicaliën in het milieu die een giftig effect kunnen hebben wanneer ze in uw lichaam terechtkomen op niveaus die uw natuurlijke biologische processen verstoren. U wordt blootgesteld aan giftige stoffen in het milieu door:

 • Het voedsel dat je eet
 • De dranken die je drinkt
 • De producten die u gebruikt
 • De lucht die je inademt
 • Het water waarin je baadt of zwemt
 • De dingen waarmee je in aanraking komt

Sommige milieutoxines worden van nature in het milieu aangetroffen, zoals lood, kwik en formaldehyde. Anderen, zoals BPA, pesticiden en ftalaten, worden vervaardigd.

Milieutoxines, wanneer ze zich in giftige doses in uw lichaam ophopen, verhogen uw risico op:

In dit artikel hebben we ons geconcentreerd op de hormoonontregelende milieutoxines en hun effect op onvruchtbaarheid en reproductieve gezondheidsproblemen. Nadat we u kennis hebben gemaakt met tien veelvoorkomende hormoonontregelende milieutoxines, geven we u enkele tips over hoe u deze informatie kunt gebruiken bij klanten die geïnteresseerd zijn in het verminderen van hun blootstelling aan milieutoxines.

Hoe milieutoxines de reproductieve gezondheid beïnvloeden

Er zijn honderden milieutoxines en hun effect op het lichaam varieert afhankelijk van hun chemische vorm, de blootstellingsniveaus en het vermogen van het lichaam om ze te neutraliseren of te elimineren.

Sommige milieutoxines kunnen hormonen nabootsen. Deze milieutoxines worden hormoonontregelende stoffen (EDC’s) genoemd.

In tegenstelling tot sommige andere soorten milieutoxines, worden de meeste EDC’s niet van nature in het milieu aangetroffen. EDC’s komen op verschillende manieren in het milieu terecht, maar de belangrijkste bronnen zijn onder meer afvalwater uit de industriële sector, schoonmaakproducten, sommige bewerkte voedingsmiddelen en huisstof.

EDC’s zijn qua chemische structuur vergelijkbaar met hormonen die van nature in het lichaam worden aangemaakt. Dit betekent dat ze een interactie aangaan met eiwitten die hormonen transporteren of dat ze hormoonmetabole routes kunnen verstoren of zelfs blokkeren.

De meest voorkomende milieutoxines kunnen reproductieve gezondheidsproblemen veroorzaken door:

 • Afname van het aantal zaadcellen en de kwaliteit
 • Verhogen van het aantal testiculaire kiemcellen
 • Veroorzaakt borstkanker bij vrouwen en mannen
 • Veroorzaakt cryptorchisme en hypospadie
 • Het risico op miskramen vergroten
 • Endometriose veroorzaken
 • De vruchtbaarheid verminderen of onvruchtbaarheid veroorzaken
 • Veroorzaakt onregelmatigheden in de menstruatiecyclus

10 Veelvoorkomende hormoonverstorende milieutoxines

Bisfenol A (BPA)

Waar ze worden gevonden: Polycarbonaat plastic, voedselbewaarbakken en papieren bonnen.

Wat u eraan kunt doen: Dit is een van de bekendste milieutoxines, dus de kunststofindustrie heeft zich ingespannen om BPA-vrije kunststoffen te produceren. Naar vermijd blootstelling aan BPAKies indien mogelijk keukengereedschap van metaal, glas of hout en houten kinderspeelgoed. Als u ervoor kiest om plastic producten te kopen, zorg er dan voor dat ze BPA-vrij zijn, vooral als het gaat om voedsel- of drankverpakkingen of speelgoed. Was uw handen grondig na het aanraken van bonnen en zorg ervoor dat uw bonnen niet in contact komen met uw eten.

Ftalaten

Waar ze worden gevonden: In zachte, flexibele kunststoffen en als bijproduct van de plasticproductie. Ze worden vaak aangetroffen in verpakkingen, cosmetica, kinderspeelgoed, douchegordijnen en medische hulpmiddelen.

Wat u eraan kunt doen: Koop cosmetica, kinderspeelgoed en huishoudelijke producten die ftalaatvrij zijn of van hout zijn gemaakt. Kies producten met een minimale verpakking en zorg ervoor dat u medische hulpmiddelen op de juiste manier weggooit.

Polychloorbisfenolen (PBC’s)

Waar ze worden gevonden: Ze zijn een bijproduct van de productie van elektrische apparatuur en worden aangetroffen in hydraulische vloeistoffen, warmteoverdrachtsvloeistoffen (antivries en vloeistoffen op siliconenbasis), smeermiddelen en chemicaliën die worden gebruikt om plastic te verzachten. Ze worden grotendeels geproduceerd als bijproduct van de bouw-, automobiel-, draad- en kabelsector.

Wat u eraan kunt doen: PCB’s hebben veel tijd nodig om uit het lichaam te worden verwijderd, dus het is belangrijk om ze waar mogelijk te vermijden. Gebruik de juiste beschermingsmiddelen bij het hanteren van huishoudelijke schoonmaakproducten en bouwmaterialen. Test uw water regelmatig op PCB’s en meld onregelmatigheden aan het watermanagementsysteem.

Geperfluoreerde chemicaliën (PFAS)

Waar ze worden gevonden: Gebruikt in verschillende industrieën, waaronder brandbestrijdingsschuimen; anti-aanbakpannen; papier; en coatings voor textiel voor kleding, meubels en gordijnen.

Wat u eraan kunt doen: Test uw water regelmatig. Als er PFA’s worden gevonden, is het belangrijk om dit te melden aan uw gemeentelijk waterbeheersysteem. U kunt ook uw water filteren, pannen met anti-aanbaklaag vermijden en huishoudelijke chemicaliën op de juiste manier bewaren en weggooien.

Organofosfaatpesticiden

Waar ze worden gevonden: Goedkope pesticiden en insecticiden. Ze worden veel gebruikt in ontwikkelingslanden.

Wat u eraan kunt doen: Schakel conventioneel voedsel uit met biologisch voedsel. Test uw drinkwater en als organofosfaatpesticiden worden aangetroffen, is het belangrijk dat uw lokale waterbeheersysteem uw water behandelt Verwijder ze.

Dioxines

Waar ze worden gevonden: ze zijn een bijproduct van de productie van herbiciden en het bleken van papier, en ze komen vrij in de lucht wanneer afval wordt verbrand of wanneer er bosbranden plaatsvinden.

Wat u eraan kunt doen: net als PCB’s duurt het lang voordat dioxines uit het lichaam zijn verwijderd. De beste manier om ze te verminderen, is door ze helemaal te vermijden. Verbrand geen afval in of nabij uw huis en vermijd gebleekte koffiefilters en theezakjes. Het kopen van biologische producten kan ook de blootstelling aan dioxines verminderen.

Atrazine

Waar ze worden gevonden: Een van de meest veelgebruikte herbiciden wereldwijd, vooral als onkruidbestrijding voor maïs en suikerrietgewassen.

Wat u eraan kunt doen: Koolstoffilters kunnen helpen bij het verwijderen van atrazine uit het water. Het consumeren van biologische producten in plaats van commerciële producten kan een manier zijn om de opname van atrazine te verminderen.

Perchloraat

Waar ze worden gevonden: Een bijproduct van ruimtevaartwapen en farmaceutische industrieën, maar gevonden in drinkwater en in het milieu gebracht met behulp van vuurwerk.

Wat u eraan kunt doen: Test uw drinkwater op perchloraat. Indien gevonden, is het belangrijk om contact op te nemen met uw plaatselijke waterbeheerder om processen te implementeren die perchloraat afbreken.

Lood

Waar ze worden gevonden: Lood die in het milieu vrijkomt, komt terecht in de lucht, de bodem en het water, inclusief het water dat we drinken. Loodbrandstoffen dragen bij aan luchtverontreiniging. Loden leidingen kunnen het water dat er doorheen stroomt verontreinigen. Lood komt ook in het milieu terecht vanuit de mijnbouw- en staalindustrie, wanneer machines onjuist worden opgeslagen of verwijderd, en wanneer batterijen op onjuiste wijze worden afgevoerd.

Wat u eraan kunt doen: Jij kan lood verminderen in uw drinkwater door uw drinkwater te testen, loden leidingen te vervangen, een waterfilter te gebruiken en alleen koud water te gebruiken om te koken en te drinken. De EPA verbood het gebruik van loodhoudende benzine voor auto’s in 1996, en daarom maken sommige benzinestations reclame voor ‘loodvrij gas’. Koop bovendien loodvrije verf.

Kwik

Waar ze worden gevonden: Komt van nature voor in het water en de atmosfeer, en concentraties nemen toe in gebieden met vulkanen, vervuilde oceanen en geologische afzettingen. Het wordt ook geïntroduceerd als een bijproduct van metaalverwerking, verbranding van steenkool, medisch afval en goud- en kwikwinning.

Wat u eraan kunt doen: Vermijd het consumeren van grotere vissen die waarschijnlijk veel kwik bevatten, zoals tonijn en zwaardvis. Vermijd indien mogelijk metalen vullingen, die mogelijk kwik bevatten, of laat oude metalen vullingen vervangen.

Wie is het meest kwetsbaar voor milieutoxines?

Zoals met de meeste gezondheidsrisico’s, heeft blootstelling aan milieutoxines een onevenredig effect op bepaalde populaties. Zoals vermeld in een recente studie gepubliceerd in de International Journal of Gynaecology and Obstetrics, “Blootstelling aan giftige chemicaliën in het milieu en gerelateerde gezondheidsresultaten zijn ongelijk verdeeld over bevolkingsgroepen binnen landen en tussen landen.”

Om deze reden worden populaties die worden gemarginaliseerd en getroffen door gezondheidsverschillen lopen ook het grootste risico om te worden blootgesteld aan giftige stoffen uit de omgeving en een aangetast immuunsysteem te hebben.

Sommige van de populaties die een hogere last hebben van giftige blootstellingen en nadelige gezondheidsresultaten zijn onder meer:

 • Inheemse volkeren in Canada, de VS en Latijns-Amerika
 • Economisch achtergestelde mensen
 • Degenen die in lage-inkomenslanden wonen
 • Mensen die werken of regelmatig worden blootgesteld aan oplosmiddelen, pesticiden en zware metalen uit de omgeving
 • Zwarte en bruine mensen
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Belangrijkste afhaalrestaurants

Vanuit het perspectief van een coach werk je met cliënten zodat ze zich bevoegd voelen om beslissingen te nemen die hun gezondheid kunnen verbeteren. Zoals je misschien hebt gemerkt door het lezen van de meest voorkomende bronnen van milieutoxines, zijn de grootste concentratieverhogingen een bijproduct van industriële praktijken.

Klanten informeren over de industrieën die de grootste bijdrage leveren aan milieutoxines is de eerste stap. Als ze vervolgens het gevoel hebben dat ze risico lopen voor de effecten van of blootstelling aan giftige stoffen uit het milieu, kunt u ze helpen bij het navigeren door hun opties om aankoopkeuzes aan te passen.

Niettemin moeten de grootste veranderingen plaatsvinden op het niveau van de industrie en de volksgezondheid. Als het verminderen van de blootstelling aan milieutoxines iets is dat u interesseert, kijk dan hoe u kunt deelnemen aan gemeenschapsinitiatieven om de milieuvervuiling te verminderen.

Nieuwe call-to-action

CreditSource link

Bartsidee
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart