Wat is de juiste hardloopvorm? 3 tips om beter te rennen

Misschien loop je al een tijdje regelmatig, maar het lijkt nog steeds niet zo moeiteloos of zelfs leuk.

Kan je relateren?

“Het lijkt erop dat hardlopen nooit gemakkelijker wordt. Het is een constante strijd. “

“Andere hardlopers zien er elegant uit, ik heb gewoon het gevoel dat ik mijn lichaam overbelast als ik ren.”

Veel beginnende hardlopers delen deze gevoelens. Elke hardloper rent het formulier hangt af van hun eigen sterke en zwakke punten. Het goede nieuws is dat er enkele zijn eenvoudige tips die u kunt proberen om u lichter en efficiënter te voelen terwijl je rent. En dit is iets dat je erg op prijs zult stellen als je traint voor een komende race of je prestaties wilt verbeteren in een uitdaging in de adidas Running-app.

Lees de tips door en beslis met welke u als eerste wilt beginnen – u hoeft ze niet allemaal tegelijk te proberen. U vindt een nuttig beeld aan het einde van het bericht met een samenvatting.

Top 3 tips voor een betere hardlooptechniek

1. Een evenwicht vinden: gespannen maar ontspannen

Hardlopen vereist een goede balans tussen ontspanning en spanning door het hele lichaam. Dit helpt u vooruit te leiden om te voorkomen dat u energie verspilt aan zijwaartse bewegingen. Het helpt je ook om efficiënter terug te stuiteren en niet alleen met je voeten op de grond te stampen.

Verbetering van de houding is belangrijk in het algemeen, en het is ook van toepassing op uw hardloopvorm. Als je fulltime aan een bureau werkt, begint je hoofd achterover te leunen met je kin naar voren, je schouders gebogen en je rug afgerond, ongeveer zo:

Beginnen met joggen of rennen vanuit deze positie zal je alleen maar uitputten. Waar je naar streeft, is een lange, iets voorovergebogen houding zoals deze:

Arm zwaaiende loper

Hier zijn enkele punten om u dichter bij een evenwichtige hardloophouding te brengen:

  • Sta rechtop: Stel je voor dat iemand je uit je haar op je hoofd trekt.
  • Houd uw buik stabiel: De juiste spanning in de buikspieren en de rug helpt bij een efficiënte krachtoverbrenging van de ledematen naar de grond. Probeer deze eens uit kernoefeningen voor hardlopers.
  • Houd schouderbladen strak: Stel je voor dat je er een potlood tussen knijpt. Dit zal je schouders openen en voorkomen dat ze doorhangen.
  • Kijk vooruit: Weersta de neiging om naar je voeten te kijken of je kin omhoog te kantelen.
  • Leun iets naar voren: Dit zorgt voor meer heupextensie en een betere voortstuwing. De mager moet uit de enkels / heupen komen, niet de rug.

2. Het ritme instellen: Arm Swing

Als het gaat om het veranderen van uw hardloopvorm, denkt u misschien eerst aan uw benen. De belang van de armen en het bovenlichaam tijdens het hardlopen wordt vaak onderschat wanneer mensen denken aan hardlooptechniek.

Wist u?

Een goede armzwaai zorgt voor de impuls voor de benen om moeiteloos en ritmischer naar voren te bewegen.

Vaak zie je hardlopers met hun armen langs hun lichaam hangen, vooral als ze moe worden:

Loper met gestrekte armen

Door uw armen gestrekt te houden of ze voor u te kruisen, wordt hardlopen moeilijker. Geloof het niet? Probeer met gestrekte armen te rennen.

Voor een goede armzwaai moet u uw armen actief houden met gebogen ellebogen en een ontspannen vuist:

Runner met 90 graden elleboogarmzwaai

Hier is waar u aan kunt werken om uw armzwaai te verbeteren:

  • Begin vanaf de schouders: Trek uw schouderbladen naar elkaar en laat uw armen vrij en ontspannen zwaaien.
  • Buig de ellebogen: Houd ze op ongeveer 90 graden.
  • Houd de ellebogen “ingestopt”: Trek ze parallel aan het lichaam naar achteren, zodat uw armen niet langs uw lichaam bungelen.
  • Bal je vuisten niet: Het zorgt voor onnodige spanning. Uw armen moeten tijdens de beweging ontspannen zijn.

3. Vooruitrijden: stap van de remmen af

Loop- en looppatronen zijn niet hetzelfde. Als je loopt, leid je de trede met je onderbeen en voet, waarbij je eerst grondcontact maakt met de hiel en je knie min of meer gestrekt houdt. Als je dat doet tijdens het hardlopen, is de kans groot dat je te ver gaat.

Overstijgend betekent dat je de grond raakt met je voet ver voor je knie:

Runner overschrijdt

Op de grond slaan met je hiel voor je knie werkt als een “remmechanisme”. Het vertraagt ​​je in plaats van je efficiënt vooruit te drijven.

De hardloopbeweging moet beginnen met de knie die naar voren drijft. Het lijkt meer op de beweging die u maakt wanneer u ergens overheen stapt, dan op een vlakke ondergrond:

Runner die houding toont

Dit is wat u kunt doen om te voorkomen dat u te ver gaat:

  • Til en buig je knie: Een gebogen knie functioneert meer als een veer en minder als een rem.
  • Gebruik je achterbeen: Een krachtige en snelle lancering van het achterbeen stuwt je vooruit.
  • Til de hiel van uw achterbeen op: Door de hiel op te tillen nadat u zich hebt afgezet, wordt het been voorbereid op een betere voorwaartse zwaai.

De juiste lopende vorm

Onthoud het volgende voordat u uw hardloopvorm overdenkt:

Streef niet naar perfectie

Het veranderen van uw hardloopstijl kan frustrerend zijn. De beste manier om het te benaderen, is door een punt te kiezen dat u interesseert en u daarop te concentreren. Heb niet het gevoel dat je meteen iets moet veranderen. Ontdek uw hardloopstijl en zoek uit welke tips je een ‘lichter’ gevoel geven tijdens het hardlopen en help je de juiste hardloopvorm te vinden. Meer begeleiding nodig? Bekijk deze 5 tips om uw hardlooptechniek te verbeteren.

Juiste lopende vorm

In de onderstaande afbeelding vindt u alle belangrijke punten samengevat:

  1. Leun iets naar voren
  2. Kijk vooruit
  3. Houd de schouderbladen strak
  4. Buig de ellebogen in een hoek van 90 graden
  5. Houd je buik stabiel
  6. Til en buig je knie
  7. Gebruik je achterbeen

Experimenteren met je hardloopvorm is slechts een van de manieren waarop je meer van hardlopen kunt genieten, of u een beginnende hardloper of training voor een halve marathon.

Tenslotte, krachtoefeningen kunnen uw hardloopvorm en prestaties verbeterenvergeet dus ook niet beide in uw trainingsschema op te nemen.

***

CreditSource link

Bartsidee
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart