Andere factoren die onze gezondheid beïnvloeden

Voor de meeste mensen zijn de eerste twee dingen die in hen opkomen als ze nadenken over hoe ze hun gezondheid kunnen verbeteren, beter eten en hun conditie verbeteren.

Lichaamsbeweging en uitgebalanceerde voeding zijn de hoekstenen van onze gezondheid en welzijn. Maar eten en bewegen zijn niet de enige dingen die er toe doen als het gaat om onze gezondheid. In feite kunnen voor sommige mensen andere factoren, waarvan ze er verschillende geen controle over hebben, een grotere invloed hebben op de gezondheid en het welzijn dan voedsel en lichaamsbeweging.

Hoewel sommige voedings- en fitnesscoaches van nature gefocust kunnen zijn op het werken met cliënten om levensstijlgewoonten op te bouwen die hen zullen helpen een beter gevoel van welzijn te krijgen, is het belangrijk om bewust te zijn van de verschillende factoren die de gezondheid en het welzijn van een persoon beïnvloeden die geen verband houden met leefstijlfactoren.

In dit artikel laten we u kennismaken met de interne en externe factoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid en het welzijn van uw cliënt. We laten u ook kennismaken met objectieve en subjectieve gezondheidsmetingen en hoe deze kunnen samenwerken om een ​​beter begrip te krijgen van de gezondheidstoestand van een persoon.

Factoren die de gezondheid en het welzijn van een persoon beïnvloeden

De factoren die de gezondheid en het welzijn van een persoon beïnvloeden, kunnen grofweg in drie onderling verbonden categorieën worden ingedeeld: biologische en genetische factoren, omgevings- en gedragsfactoren.

Biologie en genetica

Zelfs voordat een persoon wordt geboren, hebben hun genen geheimen voor hun aanleg voor bepaalde aandoeningen.

Genen zijn in wezen de “instructies” voor hoe uw lichaam moet functioneren. Je ervaart je genen, die uit DNA bestaan, van je biologische ouders. Genetische samenstelling is een van de grootste factoren als het gaat om de aanleg voor de ontwikkeling van aandoeningen en ziekten, net zoals ze er ook beschermend tegen kunnen zijn. Wanneer een gen uw risico op het ontwikkelen van een gezondheidstoestand verhoogt, wordt dit een genetische risicofactor genoemd.

Individuele biologie en genetica beïnvloeden:

  • Metabolisme
  • Voedingsstatus
  • Immuunrespons
  • Hormonale reactie
  • Homeostase

Houd er rekening mee dat zelfs als u een gen heeft dat uw kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een ziekte vergroot, dit niet noodzakelijk betekent dat u het ook zult ontwikkelen.

Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat mensen met een of meer van de genetische markers HLA-DQA1, HLA-DQB1 of HLA-DRB1 risico lopen op het ontwikkelen van diabetes type 1. Hoewel het hebben van deze genetische markers uw risico op diabetes type 1 verhoogt, hebben wetenschappers mensen met deze genetische markers geïdentificeerd die de aandoening nooit ontwikkelen. Dit komt omdat de omgeving van een persoon een fundamentele rol speelt bij het al dan niet ontwikkelen van de aandoening.

Hetzelfde geldt voor de BRCA1 en BRCA2 genen bij borstkanker.

Milieu

Omgevingsfactoren zijn complex en lopen sterk uiteen. De omgeving verwijst naar waar individuen wonen, werken en waardoor mensen zich verplaatsen. Soms worden deze factoren de “gezondheid ecosysteem. ”

Enkele omgevingsfactoren zijn onder meer:

  • Blootstelling aan milieutoxines
  • Toegang tot gezondheidszorg
  • Blootstelling aan ziekteverwekkers (zoals bacteriën, schimmels en virussen)
  • Sociaal-culturele factoren en discriminatie (soms sociale determinanten van gezondheid)
  • Blootstelling aan giftige stress
  • Blootstelling aan chronische stress

Alle levende wezens, niet alleen mensen, worden ‘plastic’ genoemd, vooral in de vroege stadia van ontwikkeling. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe ongunstige gebeurtenissen in de kindertijd, zoals het ervaren van misbruik, het worden getroffen door natuurrampen en het leven in gebieden waar geweld overheerst, niet alleen de psychologische ontwikkeling van een persoon beïnvloeden, maar ook hun fysieke ontwikkeling, tot het punt waarop ze een significant grotere kans op het ontwikkelen van chronische ziekten.

Andere omgevingsfactoren die een direct effect hebben op iemands gezondheid en welzijn zijn onder meer toegang tot veilige buitenruimtes, toegang tot goedkoop en voedzaam voedsel en toegang tot goedbetaalde banen met tijd voor recreatie. In de VS en vele delen van de wereld zijn er aanzienlijke verschillen tussen de toegang tot gezondheidsbevorderende omgevingen voor mensen van verschillende rassen.

Zwarte en bruine mensen ervaren vaak racisme op milieugebied, waar ze eerder in omgevingen zullen leven die een negatieve invloed hebben op hun gezondheid en welzijn.

Het milieu heeft een belangrijke, vaak over het hoofd geziene, invloed op onze gezondheid. Helaas zijn er beperkte dingen die mensen op individueel niveau kunnen doen om hun omgeving aan te passen, en daarom zijn voorstanders zoals gezondheidscoaches en openbaar beleid zo belangrijk.

Gedragingen en levensstijl

Wat we doen, al dan niet vrijwillig, is een andere complexe factor die onze gezondheid beïnvloedt. Voeding en lichaamsbeweging vallen meestal in deze categorie.

Het is echter onjuist om aan te nemen dat iemands levensstijl en gedrag volledig onder controle zijn of uitsluitend bepaald door keuze.

Hoewel persoonlijke voorkeuren, antipathieën, waarden, kennis en verlangens van invloed zijn op ons gedrag, zijn dit niet de enige dingen. Soms zijn omgevingsfactoren en biologische factoren veel sterkere krachten voor mensen dan wat ze eigenlijk willen doen.

Er zijn hele onderzoeksgroepen en scholen die zich bezighouden met de theorie van verandering van gezondheidsgedrag. U kunt meer leren door deze artikelen te lezen:

Objectieve versus subjectieve maatregelen van gezondheid en welzijn

Gezondheid is veelzijdig en complex. Hoewel sommige aspecten van gezondheid kunnen worden gemeten, wordt gezondheid ervaren. De verschillende factoren die van invloed zijn op onze gezondheid en ons welzijn die we hierboven noemen, kunnen mogelijk worden gedetecteerd en verbeterd wanneer gezondheidswerkers zowel subjectieve als objectieve gezondheidsmaatregelen waarderen en gebruiken.

Subjectieve gezondheidsmaatregelen

“Maatregelen” is misschien een te technisch woord om te beschrijven hoe we over onze gezondheid denken, aangezien het een specifieke numerieke beoordeling impliceert die verband houdt met verschillende indexen. Vanuit een subjectief perspectief wordt gezondheid gevoeld, niet gewogen, getimed of geanalyseerd in een laboratorium.

Subjectieve gezondheidsmaatregelen zijn gebaseerd op individueel bewustzijn en ervaring.

Dr. Howard Koh schreef in zijn artikel “The Ultimate Measures of Health” in de Journal of Public Health Reports: “Gezondheid komt niet alleen voort uit een dokterspraktijk, maar ook uit onze huizen, banen, scholen, gemeenschappen en plaatsen van aanbidding – kortom, waar we leven, werken, leren, spelen en bidden. Al deze voorwaarden bepalen of we volledig gezond kunnen zijn … “

Hoe u zich voelt, is net zo belangrijk, zo niet meer belangrijk, dan wat uw laboratoriumtests zeggen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat algemeen ervaren gezondheid een voorspelling is van morbiditeit en mortaliteit, zelfs na correctie voor gezondheidsproblemen. Met andere woorden, ongeacht uw “meetbare” gezondheidstoestand, hoe gezond en goed u zich voelt, is een ongelooflijk goede voorspeller van of u ziek bent en hoe lang u nog moet leven.

Enkele van de uitdagingen van het afhankelijk zijn van subjectieve gezondheidsmaatregelen zijn:

  • Symptomen van specifieke biomedische aandoeningen kunnen voor iedereen anders zijn.
  • Sommige ziekten en aandoeningen kunnen zich ontwikkelen voordat een persoon symptomen ervaart, dus subjectieve maatregelen zijn mogelijk niet zo effectief voor preventieve gezondheidsmaatregelen.
  • Sommige gezondheidswerkers twijfelen aan het nut van subjectieve gezondheidsmaatregelen, die kunnen leiden tot een afwijzing van uw ervaring, gevoel of intuïtie. Dit is een vorm van medische gaslighting.
  • Ze leiden niet noodzakelijkerwijs tot een duidelijk behandelings- of managementpad, hoewel andere wetenschappen mogelijk veel kunnen leren uit de psychologie om manieren te vinden om dit effectiever te doen.

Houd er rekening mee dat sommige subjectieve metingen van gezondheid en welzijn kunnen worden vertaald in numerieke metingen die gezondheidswerkers een idee kunnen geven van de beste manier om vooruitgang te boeken in een coaching- of behandelingsinstallatie. Indicatoren van trauma, zoals de Ongewenste voorvallen bij kinderen (ACE’s), is een geweldig voorbeeld.

Objectieve gezondheidsmaatregelen

Objectieve gezondheidsmaatregelen zijn maatregelen die kunnen worden getest of numeriek kunnen worden gemeten. Over het algemeen worden resultaten vergeleken met een standaard of een bereik dat als gezond wordt beschouwd.

Enkele van de gouden standaarden in objectieve gezondheidsmaatregelen vanuit een klinisch perspectief omvatten die welke verband houden met preventieve en diagnostische gezondheidsonderzoeken.

  • Metabole panelen
  • Compleet bloedbeeld
  • Lipide-paneel
  • Hormoontesten
  • Hemoglobine a1c
  • Lever paneel
  • Urineonderzoek
  • Culturen (urine en ontlasting)
  • Biopsieën
  • Tumormarkers
  • Vragenlijsten
  • röntgenstralen
  • Echo’s
  • Elektrocardiogram

Tests zijn essentieel om er meerdere te detecteren chronische ziektes en andere aandoeningen in het begin, zoals kanker, prediabetes en diabetes, osteoporose, SOA’s, polycysteus ovariumsyndroomdepressie, hoge bloeddruk, multiple sclerose, en hoog cholesterol. In de meeste gevallen kunnen artsen, psychiaters en nurse practitioners een persoon alleen een recept voor farmaceutische medicatie geven nadat het laboratorium heeft gewerkt als bewijs om aan te tonen dat het recept waarschijnlijk effectief zal zijn om te behandelen wat er in het lichaam gebeurt.

Hoewel objectieve gezondheidsmaatregelen nuttig zijn om te begrijpen wat er in het lichaam gebeurt op manieren die we niet kunnen zien om een ​​effectieve behandelingslijn te bepalen, hebben ze verschillende nadelen.

  • Er zijn echter geen objectieve maatregelen in de meeste dimensies van welzijn (hoewel sommige onderzoekers zijn proberen daar te komen).
  • Het hangt van het zorgteam af om te weten wat te meten en hoe het te meten. Als een zorgteam geen rode vlaggen ziet bij wat ze ook hebben gemeten, kan het gebrek aan welzijn van een persoon worden afgewezen.
  • Ze richten zich aanzienlijk meer op fysieke en biologische gezondheidsmaatregelen dan op andere aspecten van gezondheid en welzijn.

Ten slotte kunnen in sommige gevallen objectieve gezondheidsmaatregelen misleidend zijn bij het gebruik ervan. Hieronder geven we een voorbeeld van een mogelijk onjuiste maatstaf voor gezondheid.

Casestudy: BMI als een misbruikte objectieve gezondheidsmaatregel

Een van de nadelen van objectieve gezondheidsmaatregelen is dat ze misleidend kunnen zijn. Zo wordt het gebruik van de body mass index al generaties lang gebruikt als een manier om indirect het gezondheidsrisico van een persoon te bepalen. Er zijn echter tal van tekortkomingen bij het gebruik van BMI, vooral wanneer een persoon op persoonlijk niveau ondersteuning zoekt voor zijn gezondheid, zoals in een gezondheidscoaching of een artsenomgeving.

  • Ten eerste is BMI een zogenaamde “dubbel-indirecte” maat. Het wordt verondersteld een indicator te zijn van de lichaamssamenstelling, maar het maakt eigenlijk geen onderscheid tussen vet, spieren, botten en andere weefsels.
  • Ten tweede was BMI nooit bedoeld voor gebruik in klinische omgevingen. Het werd ontworpen om een ​​beter begrip te krijgen van de verhoudingen van een “gemiddeld” Belgisch mannelijk lichaam.

Zoals Stephen Humphreys opmerkt in een nogal beroemd artikel gepubliceerd in de British Journal of General Practice in 2010: “Kortom, het is ontworpen met Belgen in gedachten en werkt niet zo eenvoudig voor populaties als Bengaals, Botswanen of boksers. “

BMI kan soms nuttig zijn voor benaderingen van de volksgezondheid, omdat u niemand met een naald prikt of geld uitgeeft aan laboratoria. Er zijn echter meer directe en nauwkeurige metingen van de lichaamssamenstelling, en ongetwijfeld ook van de gezondheid. Op individueel niveau heeft BMI slechte gevoeligheid en is onnauwkeurig wanneer de lichaamssamenstelling relevant is.

En hoewel er mogelijk een verband is (niet oorzakelijk verband) tussen BMI en sommige gezondheidsmaatregelen op bevolkingsniveau, zijn er nog steeds significante hiaten in het begrip van die relaties.

Wat zijn de alternatieven voor BMI?

Voor atleten kan de lichaamssamenstelling belangrijk zijn, in welk geval nauwkeuriger instrumenten zoals huidplooien, hydrostatisch wegen, bodpods en bio-elektrische impedantie-analyse kunnen worden overwogen.

Voor de meeste mensen is de lichaamssamenstelling echter niet zo belangrijk als specifiekere gezondheidsmaatregelen, zoals bloeddruk, cholesterol- en triglycerideniveaus, bloedglucosespiegels en subjectieve gezondheidsmaatregelen.

Belangrijkste afhaalrestaurants

Het verbeteren van voeding en fitheid komt vaak het eerst in ons op als we denken aan ‘gezond worden’. Hoewel eetgewoonten en bewegingsgewoonten beide een belangrijke rol spelen bij levensstijlfactoren die onze gezondheid beïnvloeden, zijn dit slechts twee van de veelvoudige, complexe factoren die iemands gezondheidstoestand bepalen – iets dat kan worden gemeten met zowel objectieve als subjectieve gezondheidsmaatregelen.

Bovendien, net zoals artsen en gezondheidscoaches kunnen samenwerken om mensen te ondersteunen op weg naar gezondheid en welzijn, kunnen subjectieve metingen en objectieve gezondheidsmetingen complementair zijn om te begrijpen wat er zich in het lichaam van een persoon afspeelt en hoe lichaam en geest kunnen worden voorzien van hulpmiddelen om balans te vinden en mensen te helpen zich goed te voelen.

Nieuwe call-to-action

CreditSource link

Bartsidee
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart